Hae
Emmi Anniina
Kaupallinen yhteistyö

Tahini – vegeilijän (ja kaikkien muidenkin) pelastava purkki!

Kaupallinen yhteistyö: Foodin

Kuinka monelle tahini on tuttu juttu? Me olemme olleet tahinin faneja miehen kanssa noin pari vuotta. Tahini on maukas, helppo ja monikäyttöinen – yksi jääkaapin nopeista pelastajista!

Tahini on siis seesaminsiemenistä tehty levite. Foodinin tahinit on tehty paahtamattomista ja kuorituista seesaminsiemenistä. Ne on jauhettu hellästi kivimyllyssä alle 42 asteen lämmössä. Tämä lämpötila takaa sen, että tuotetta voi sanoa raakaruuaksi. Seesaminsiemenet sisältävät mm. seleeniä, magnesiumia sekä kalsiumia. Hellävaraisen käsittelyn johdosta ravinteet imeytyvät hyvin. Foodinin tahinit ovat siis raakaa, luomua, gluteenitonta, maidotonta, GMO-vapaata, eivätkä sisällä keinotekoisia lisä- tai makeutusaineita.

tahini

Me olemme käyttäneet tahinia aika moneen eri ruokaan. Ensinnäkin sitä voi lusikoida suoraan purkista… 😀 Toisekseen se on parhaimmillaan, kun siihen dippailee vihanneksia (kurkkua, porkkanaa, paprikaa, fenkolia…). Kolmas kohta on kastikkeena: joko sellaisenaan tai vaikka hummuksen yhtenä aineksena. Neljäntenä ideana leivän levitteenä. Viides kohta on wokkeihin upotettuna mausteena.

kolme eri tahinia

Foodinilta löytyy siis kolmea erilaista tahinia. Me iskimme kaikkia sortteja lasten lusikoihin kertomatta, mitä niissä on. Tahini oli tahinia myös sokkotestiin taas kerran joutuneiden lasten mielestä. 😀 Ja toki maistelimme myös itse miehen kanssa kaikkia tahineita yrittäen analysoida niiden eroja.

Me kuvailimme miehen kanssa oikeastaan hyvin identtisesti tahinien eroja. Kuvailu oli jotakuinkin seuraava. Vaalea tahini on helposti lähestyttävä ja lempein maultaan. Tummassa tahinissa on aavistus kitkeryyttä, mutta muuten se on maultaan vaaleaa tahinia hieman täyteläisempi. Musta tahini on täyteläisen makuinen, mutta ilman tumman tahinin lievää kitkeryyttä.

tahini

Lasten mielipiteet:

vaalea tahini: Nam. Limaista. Maistuu ihan tahinille.

musta tahini: Hmm, maistuu vähän samalta. Ei ihan niin hyvää.

tumma tahini: Huonompi kuin muut. En huomaa mitään eroa.

Koko meidän perheen lemppariksi näistä Foodinin tahineista kruunaamme siis vaalean tahinin! Jos tahtoo herkkuasteen nostettua vähän korkeammalle, tahinin päälle voisi ripauttaa jotakin laadukasta ihanaa suolaa, esimerkiksi tätä himalajan kristallisuolaa! Kehotamme kaikkia ennakkoluulottomasti kokeilemaan eri tahineita moniin eri ruokiin! Ja ennakkoluulottomimmat kokeilevat varmaan makeisiinkin ruokiinkin näitä – koska miksipäs ei 🙂 Vegaaniuteen tutustuminen on kai noussut jonkinlaiseksi trendiksi tiedostavien ihmisten keskuudessa – tahini on yksi tosi hyvä osa vegaanien ruokavaliota! Ja tottakai se voi ja kannattaakin olla osa sekaanienkin ruokapöytää!

Miten sinä käytät tahinia? Oletko maistellut eri tahineja? Mikä on lempparisi?

Kaupallinen yhteistyö: Foodin

4 kommenttia

 1. Tinde kirjoitti:

  Oi tulipa hyvä teksti. Just ostin elämäni ekan tahinin ja mietin kuinka sitä käyttää. Oisko heittää jotain vokkiohjetta?

  • emmi kirjoitti:

   Kiva, jos sait uusia vinkkejä tahinin käyttöön 🙂 Me tehdään wokit aina juuri niistä aineista, joita jääkaapista löytyy ja aika käsivaralla heitettynä, mutta jotakin peruskaavaa voin tähän kertoa: noin kolmea, neljää eri kasvista paloiteltuna (paprika, kesäkurpitsa, kukkakaali, parsakaali toimivat loistavasti), pari sipulia pilkottuna, ”kastikkeeksi” tölkki paseerattua tomaattia tai pussillinen pakastepinaattia (sulaa pannulla sopivan juoksevaksi). Tässä pohja. Jos et tee vegeä, niin joukkoon toki voit laittaa kalaa, kanaa tai jauhelihaa. Me tykkäämme paljon mausteista (suolan ja mustapippurin lisäksi käytämme usein ripauksen cayennepippuria – muut mausteet oman mielesi mukaan). Kun wokki on kypsyttänyt kasvikset, on aika laittaa joukkoon pari ruokalusikallista tahinia ja pari kolme kourallista pähkinöitä – siis ihan loppuvaiheessa wokkia, usein jopa vasta lautaselle wokkia annostellessani. Wokin pinnalle lautaselle kuutioin usein avocadon 🙂 Tahini, pähkinät ja avocadon laitan vasta loppuvaiheessa sen takia, että näin tärkeät ravintoaineet eivät tuhoutuisi kovin kuumuudessa 🙂 Tuore yrtti, kuten basilika, kruunaa usein wokkimme.

 2. Rissu kirjoitti:

  laitan tummaa tahinia tattarileivän päälle…sitten avocadoa ja sitruunapippuria..niiden päälle vaihtelevasti jotain suolaista ….myös hyvää on kun laittaa leivälle ensin hunajaa ja sitten tahinia ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.