Hae
Emmi Anniina
Kaupallinen yhteistyö

Viikon blogin vinkit kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin 6/7

Kaupallinen yhteistyö: Foodin

hedelmät

Meidän blogi on tällä viikolla Vaikuttajamedian viikon blogi, ja sen kunniaksi heitetään ilmoille joka päivä yksi terveysaiheinen juttu! Lupaamme, että nämä jutut kiinnostavat ihan kaikkia, sillä ne myös koskettavat ihan kaikkia. Kannattaa ehdottomasti katsastaa jokainen osa tästä juttusarjasta. ? Tällä viikolla juttujen kirjoittamisessa aktivoituu Ramon, meidän perheen biohakkeri. ?

Nyt kun keho toimii ja perusta on kunnossa, voimme miettiä, minkälaisilla ravinteilla elimistöä kannattaisi ruokkia. Rakennetaan siis edellisten tekstien oppien pohjalta optimaalinen ruokavalio.

Paaston päättäminen

Englanniksi aamupala on breakfast, eli päätös yön paastolle. Aamulla keho kaipaa nestettä, kuituja, entsyymejä, vitamiineja ja aminohappoja. Aamupäivän aikana tapahtuu kehon puhdistauminen yöllä kertyneestä kuonasta.

Tuet kehoa parhaiten aamulla vaikkapa hedelmillä ja/tai (viher)smoothiella, jossa on esimerkiksi liotettuja chiasiemeniä ja kollageeniproteiinia sekä sinun makuusi sopivia vihreitä.

chia

Lounaasta energiaa pitkälle iltapäivään

Monille työssäkäyville lounaan jälkeinen kooma on tuttu ilmiö. Sitä yritetään epätoivoisesti paikata kofeiinilla, mutta helpompaa olisi välttää se kokonaan fiksuilla ruokavalinnoilla.

Optimaalisin vaihtoehto olisi ravitseva vihersalaatti, jossa on rasvaa ja kuituja reilusti ja proteiinia kohtalaisesti. Yhtä hyvä olisi luuliemipohjainen keitto matalan GI:n juureksilla.

Rasvojen kohdalla suosi aina ensisijaisesti vaihtoehtoja, jossa rasva on luonnollisimmassa muodossa ruoka-aineessa, eikä eristetty ruoasta, usein jopa hieman kyseenalaisin menetelmin. Villi kala, avokado, pähkinät ja oliivit ovat hyviä vaihtoehtoja.

pähkinät

Syö hiilihydraatteja vain kohtuullisesti lounaalla, jotta verensokeri pysyy tasaisena. Jos kaikesta huolimatta lounaan jälkeen tulee väsy, niin säästä kahvin piristävä vaikutus siihen hetkeen, kun todella tarvitset sitä. Suosi muutoin mieluummin kofeiinitonta kahvia, jos pidät kahvin mausta tai sitten vihreää teetä, josta saat tasaisemman piristeen. Kokeile yhdistää kofeiinipitoisen kahvin sekaan jotain lääkinnällistä sientä, kuten esimerkiksi reishiä, jos haluat tasaisemman ja pitkäkestoisemman fokuksen.

reishi

Houkuttele iltapalalla unentuloa

Iltaan sopii hyvin runsaammin hiilihydraatteja sisältävä ateria. Rasvaa kohtuudella ja proteiinit helposti imeytyvässä muodossa.

Vaikka illallisella kuulostaisi houkuttelevalta syödä kunnon pihvi punaviinilasillisen kera, ei se välttämättä ole unen tulon kannalta lainkaan hyvä ajatus. Sen sijaan hyviä iltapalavaihtoehtoja voisivat olla kaurapuuro voisilmällä, marjoilla ja kourallisella manteleita tai sitten bataattipaahtoleivät kalkkunaleikkeleellä ja kourallinen kurpitsansiemeniä.

Syö ruoka-aineet oikeassa järjestyksessä

Eri ruoka-aineet sulavat eri nopeudella suolistossa. Hedelmät sulavat 20 minuutissa, poikkeuksena melonit, jotka vievät 40 minuuttia. Liha pihvimuodossa voi ottaa 3 tuntia aikaa sulamiseen. Rasva hidastaa ruoansulatusta hieman.

Jos siis syöt ensimmäiseksi aterialla lihan ja jälkiruoaksi hedelmää, alkaa nopeammin sulava hedelmä fermentoitumaan suolistossa aiheuttaen sinne samalla kaasua. Lopputuloksena on turvotus ja ilmavaivat.

Pari sanaa kaseiinista ja gluteenista

Maidon kaseiini on ominaisuuksiltaan sellainen, että se neutralisoi antioksidanttien hyötyjä. Esimerkiksi lehmämaidon laittaminen kahviin nollaa kahvin muuten potentiaaliset antioksidantit tyystin.

Kaseiini saa myös suolen limakalvolla olevat tiiviit liitokset avautumaan enemmän, jolloin suolesta voi vuotaa liian isoja, keholle epäsopivia partikkeleitä verenkiertoon. Tätä kutsutaan vuotavan suolen oireyhtymäksi.

Gluteeni on viljojen proteiini, ja sitä käytetään muun muassa leivonnassa sen sitkoa tuottavan ominaisuuden vuoksi. Monet ovat tietämättään gluteeni-intolerantteja. Jos sulamattomat gluteenipartikkelit pääsevät vuotavan suolen vuoksi vielä verenkiertoon, voi siitä aiheutua erilaisia autoimmuunireaktioita. Liiallisen gluteeniviljojen syömisen vaarana on, että ne kertyvät paksusuolen seinämille tahmeaksi liimamaiseksi massaksi ja siten heikentää suolen toimintaa monella lailla.

Monilla ihmisillä on nykyisin epämääräisiä suolisto-ongelmia, jolle ei aina tunnu löytyvän selitystä. Gluteenin ja maitoproteiinin poisjättäminen muutamiksi viikoiksi saattavat rauhoittaa suolta ja helpottaa oleellisesti oireilua. Karsastan hieman, kun medioissa gluteenittomuutta nimitetään nykyisin trendidietiiksi. Kyse on enemmänkin tiedostavien ihmisten vastuun ottamisesta omasta hyvinvoinnistaan.

// Ramon

VIIKON BLOGIN VINKIT KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN 1/7

VIIKON BLOGIN VINKIT KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN 2/7

VIIKON BLOGIN VINKIT KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN 3/7

VIIKON BLOGIN VINKIT KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN 4/7

VIIKON BLOGIN VINKIT KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN 5/7

Kaupallinen yhteistyö: Foodin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.