Hae
Emmi Anniina

Suklaapähkinämarsipaanituorejuustokarkkiwhoopie…

…vaikka Pikkusankarille! Se on nyt semmoinen juttu, että Pikkusankari saa syödä ihan mitä vain.  
Toivottavasti teiltä keneltäkään ei tippunut vesilasi tietsikan päälle tai lapsi lattialle, kun luitte edellisen lauseen. Minulta lähti kynä kädestä, kun the Guru vastaanotolla sanoi: ”Nyt on semmoinen tilanne, että ehdotan koko ruokavalion vapauttamista kahden viikon ajaksi ja sen jälkeen ulosteen antitrypsiininäytteen ottamista.” 
Noniin Pikkusankari – ole hyvä vaan ja käy käsiksi!
Joka kerta ennen allergologille menoa listaamme Pikkusankarille sopivat, ei-sopivat ja epävarmat ruuat. Vastaanottoaikaa edeltävänä iltana istuin sähköpostin ääressä ja tuijotin tyhjää tekstikenttää; en osannut kirjoittaa edes yhtä varmasti Pikkusankarille sopivaa ruoka-ainetta! Itku silmässä kysyin miehen apua. Mietinnän tuloksena päädyimme toteamaan: Pikkusankari on ollut yleisesti ottaen niin oireinen viime viikot (kuukaudet?), että mikään ei ole enää ollenkaan varmaa. Oireilusta ei ole viime aikoina ollut yhtään helppo ottaa selvää, mistä mikäkin johtuu: mikä on astmasta, mikä refluksista ja mikä itsenäisistä ruoka-aineallergioista johtuvaa, vai mikä on kenties puhtaasti (luonteenomaista tai muista oireista johtuvaa?) SI-tyyppistä käyttäytymistä.
Tätä radikaalia ruokavalion laajennusta ollaan the Gurun kanssa pyöritelty ajatustasolla muutaman kerran aiemminkin, mutta silti se tuli melkoisena yllätyksenä, että nyt: kananmunaa paahtoleipää mansikkaa linssejä salmiakkia manteleita! Kääääk! Idea on antaa kaikkea mahdollista mahdollisimman monipuolisesti, jotta sitten kakkanäyte edustaisi kaikkisallivan ruokavalion allergisuutta Pikkusankarin suolistossa. Toisin sanoen: koska elämämme oli oikeasti aika vaikeaa, epäselvää ja oireista, tästä kokeilusta ei ehkäpä ole mitään lisähaittaa. Tietenkin kokeilu pistetään katkolle, jos tilanne menee oikeasti paljon pahemmaksi – lisäkärsimystä tällä ei ole tarkoitus Pikkusankarille tuottaa! Tällainen kokeilu on mahdollista, sillä hengen hätää meillä ei varmasti tulisi olemaan, taipumusta anafylaksiaan kun ei Pikkusankari onneksi omista.
Isi ottaa nyt tällaisen setin. Otatko sä samanlaisen?
Luottavaisin mielin lähdimme kotiin… ja välipalaksi tarjosin Pikkusankarille omenaa ja pähkinöitä – itse vieressä hikeä otsalta pyyhkien ja sydän tuplavauhtia tykyttäen onko kaikki hyvin, kulta, vastaa! Viikko tässä on tarjoiltu Pikkusankarille sitä sun tätä (arvatkaa vaan miten outoa tämän neljän vuoden jälkeen!), ja nyt uskallan vetää ensimmäisen viikon kokeilut yhteen sanomalla: mikään ei tosissaan ole mennyt huonommaksi eikä paremmaksi. Oireilu jatkuu samanlaisena eli suurenlaisena.
Kaikenkattavaa spekulaatiota jatkosta käytiin the Gurun kanssa läpi kaksituntisella visiitillämme. Jatko selviää kakkanäytteen tuloksien tultua. Mahdollista on esimerkiksi, että puhtaat ruoka-aineallergiat ovat suurimmaksi osaksi väistyneet ja jäljelle jäisi esimerkiksi vain refluksia (närästystä) pahentavat ruoka-aineongelmat (jotka eivät näy kakkanäytteessä, vaan jotka kokeilulla vain huomataan) ja/tai astma ja sitä siitäpölykausina pahentavat ruoka-aineyliherkkyydet (jotka nekään eivät minun käsitykseni mukaan näkyisi tuossa kakkanäytteessä). Antitrypsiinikokeen tulosten jälkeen näitä juttuja aletaan selvittelemään. Sitten siis, kun tiedetään, mikä osuus Pikkusankarin nykyisistä oireista on peräisin suolistoperäisistä allergioista, tehdään päätelmät seuraavasta stepistä. Käydään ehkä gastroskopissa, ehkä oskillometriassa, ehkä selvitellään SI-oireita neurologilla, ehkä mietitään, onko lääkearsenaalissa jotakin epäsopivaa…
Mitäköhän kaikkea nämäkin sisältävät…? Ainiinjoo, eihän sillä ole väliä!
Kaiken kaikkiaan toivon, niiiiiin kovasti toivon, että Pikkusankarin sairauksien kolmen kombosta yksi jäisi jo pois!

6 kommenttia

 1. AnnaW kirjoitti:

  Nyt mä tuijotan tätä tyhjää viestikenttää…… Aikamoista, aika mielenkiintoista, aika hurjaa, aika makeeta……. Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä tuleman pitää, toivottavasti paljon hyviä asioita!

  • Emmi kirjoitti:

   Hyvin sinä kiteytit meidän tunnelmat 😀 Päätös tuntuu tällä hetkellä oikeastaan tosi oikealta, sillä pahisten kiinnisaaminen näytti hyvin epätodelliselta tässä meidän monimutkaisessa tilanteessa… Itseäkin jännittää, miten tässä käy ja mihin ruokavalioon allergologin kanssa pidemmän päälle päädymme yms.

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Tipahdin nyt kyllä ihan kärryiltä. Hienoa kuitenkin kun pikkusankari voi syödä kaikkea ja ei tule vaikka ihon kutinaan kurkun turpoamista yms. Meillä esim. maitoallergia ja muna allergia tarkoittaa sitä, että niitä ei voi totta tosiaankaan kokeilla ja niistä iho punoittaa ja kutiaa ja oireet välittömästi tulevat potenssiin kymmenen. Mikäli pikkusankari voi muutoin hyvin tai siis oireilee ihan samalla tavalla kun muutenkin niin miksi edes jatkaa tiukkaa diettiä enää…Hmn.. Tämä varmasti selvinnee teille kohta puoliin. Onnea kokeiluihin. Mutta noin hurjalla tavalla huh,huh.

  • Emmi kirjoitti:

   En tiedä, kuinka paljon olet blogia lukenut, että kuinka perillä olet Pikkusankarin ruokavaliosta ennen tätä laajennusta. Sillä ruokavaliohan on tässä viimeisen vuoden aikana ollut vaihteleva, mutta melko laaja. Esimerkiksi maitoa ja kananmunaa ollaan venkslattu mukaan ja pois ja kaikkea muuta (mm. vihanneksia) ollaan hiljalleen välillä kokeiltu, mutta tulos on aina ollut epävarma, juurikin sen takia, että koko ajan on jotakin oiretta. Iho-oireet ovat Pikkusankarilla olleet aina vähemmistönä oireista – ja tietty koko ajan syöty allergialääkekin jotakin mahdollista iho-oiretta voi blokata pois.

   Tipasta oireilu sinälläähän on meille enemmän kuin tuttua. Eilenkin, kun kokeiltiin Minimullistajalle oliiviöljyä pari tippaa ruuassa, niin ilta ja yö olivat todella levottomia ja itkuisia verrattuna edellisiin. Ja tämä samahan on ollut Pikkusankarilla silloin, kun hän oirehti itkulla, taaksepäin vääntämisellä, yöheräilyllä jne. Nyt kun hänen oirehdinnan laatu on muuttunut (pari viimeistä vuotta), emme ole osanneet aina tulkita, onko oirehdinta tosiaan puhdasta allergiaa, "vain" närästystä, astmaoireilua vai mitä muuta.

   Kiitos toivotuksista. Toivottavasti moni asia selviää tämän vuoden aikana Pikkusankarin olon suhteen!

 3. Minna S. kirjoitti:

  Kävin jo aiemmin lukaisemassa pikkusankarin kuulumisista, mutta armas hyvin pian hajoava läppärini oli sitä mieltä, että en saa kommentoida. Nyt se toivottavasti suostuu toimimaan edes hetken.

  Jännä veto The Gurulta, mutta täysin järkeen menevä. Tämä kun on niin mystistä taivalta, että ei voi varmaksi aina kaikkea oireilua/ruoan sopimista sanoa. Pakko sitä on tehdä jotain ratkaisua, jotta saa oireilun todellisen syyn selville. Ei ole kivaa turhaankaan rajoittaa lapsen ruokavaliota, jos se syy on kuitenkin ihan jossain muualla.

  Hurjan paljon tsemppihaleja täältä ja toivon kovasti The Gurun testin antavan teille selkeitä tuloksia. ♥

  • Emmi kirjoitti:

   Kiva, että läppärisi suostui nyt kommenttiisi 🙂

   Niinpä, Pikkusankarin tilanne kun on niin monimutkainen ja -säikeinen ja ruuat jo valmiiksi levällään, niin luulen, että allergologi pisti vaakakuppiin kyllä kaikki asiat – häneen on nyt luottaminen…

   Kiitti tsempeistä <3 Onpa siellä oireilun taustalla mitä tahansa, toivomme, että se tosiaan selviää mahdollisimman pian.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.