Hae
Emmi Anniina

Viikon blogin vinkit kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin 1/7

 

hengittäminen

Meidän blogi on tällä viikolla Vaikuttajamedian viikon blogi, ja sen kunniaksi heitetään ilmoille joka päivä yksi terveysaiheinen juttu! Lupaamme, että nämä jutut kiinnostavat ihan kaikkia, sillä ne myös koskettavat ihan kaikkia. Kannattaa ehdottomasti katsastaa jokainen osa tästä juttusarjasta. 🙂 Tällä viikolla juttujen kirjoittamisessa aktivoituu Ramon, meidän perheen biohakkeri. 😀 Lähdetään liikkeelle aivan perustavanlaatuisesta asiasta: hengittämisestä.

Mitä ilman et pysty olemaan?

Ihminen selviää kaksi viikkoakin hengissä ilman ruokaa, ilman vettä kaksi päivää, mutta hengittämättä moni meistä selviää vain muutamia minuutteja. Kun kuulee puhuttuvan terveydestä ja varsinkin terveyden optimoinnista, saattaa fokus olla jossain eksoottisessa yrtissä tai muuten vain hifistellään asioilla, joille toki on aikansa ja paikkansa, mutta monesti ei varmisteta, että perusta on ensin kunnossa.

Milloin sinä kiinnitit viimeksi huomiota hengitykseesi?

Tee se nyt. Älä muuta vielä hengitystäsi mitenkään, vaan jatkat sillä tavalla, kuin hengitit luettuasi tähän kappaleeseen asti. Hengitä 10 kertaa ja kuulostele, miltä kehossasi tuntuu. Laita vaikka silmät kiinni. Keskity.

Ovatko hartiasi jännittyneet? Hengititkö nenän vai suun kautta? Liikkuiko palleasi? Tunsitko rintakehän laajenevan kyljissä?

Lyhyt oppimäärä hengityksen fysiologiasta

Me hengitämme sisään, jotta saisimme happea keuhkoihimme ja ulos, jotta pääseemme eroon hiilidioksidista. Tätä kutsutaan kaasujenvaihdoksi, joka tapahtuu keuhkojen pienissä rakkuloissa. Keuhkomme ovat siis tärkeä elin, joka poistaa kuonaa kehosta. Keuhkot säätelevät myös kehon happamuus-emäksisyys tasapainoa. Sen huomaa käytännössä, kun hengitysrytmistä tulee hetkellisesti epänormaalia, kuten vaikka hyperventiloinnissa. Liikahengittämisen vuoksi kehosta poistuu enemmän hiilidioksidia kuin on tarpeen ja näin ollen kehon pH-tasapaino kääntyy emäksiseen päin. Seuraavan kerran kun luet jostain mullistavasta alkalisesta dieetistä, muista ensin hengittää 🙂

Mitä sinä hengität?

Eri lähteiden mukaan nykyihmiset viettävät 70-90% ajastansa sisätiloissa. Onneksi pikkuhiljaa ollaan heräämässä tosiasiaan, että sisäilman laadulla on todella merkitystä. Eri aikakausilla rakennetuilla sisätiloilla on erityylisiä ongelmia sisäilman laadun kanssa. Voi olla että hengität mm. homeitiöitä ja muita terveydelle haitallisia bakteereja, karsinogeenisiä kemikaaleja rakennusmateriaaleista, tekstiileistä ja huonekaluista tai muuten vain hapetonta, moneen kertaa ”käytettyä” ilmaa. Oireina voivat olla jatkuvat päänsäryt, aivosumu, yleinen vetämättömyys ja monet muut vakavammat sairaudet, jotka liittyvät etenkin homealtistukseen. Ennen kuin tartut tuttuun ja turvalliseen kipulääkkeeseen, mene ulos tai vähintäänkin avaa ikkuna ja hengitä raikasta hapekasta ilmaa.

Hengitysharjoituksia

Minulla on kaksi suosikkia, jotka ovat boksihengitys ja Wim Hof -hengitys. Jälkimmäinen vaatisi ihan oman artikkelinsa, siksi pureudun tässä tekstissä tarkemmin vain boksihengitykseen, joka menee näin:

Hengitä 4 sekunnin ajan sisään

Pidätä hengitystä keuhkoissasi 4 sekunnin ajan

Puhalla ilma ulos 4 sekunnin ajan

Pidätä hengitystä 4 sekunnin ajan

Toista tätä syklia niin kauan kuin haluat. Saatat huomata, että olet sen jälkeen rauhallisempi ja sykkeesi laskee tämän myötä. Tämän harjoituksen avulla toimitat kehollesi enemmän happea kuin tavallisesti hengittämällä ja annat kehollesi enemmän aikaa myös kaasujen vaihdolle. Pidennetty uloshengitys aktivoi parasympaattista hermostoa, joka viestii kehollesi, että olet turvassa ja voit rauhoittua. Tämä on erityisen tärkeä kaikille kiireisille ihmisille, jotka ovat jatkuvassa taistele tai pakene -stressitilassa, jolloin sympaattinen hermosto on aktiivinen ja lisämunuaiset pumppaavat katekoliamiineja verenkiertoon. Kaiken lisäksi tätä vielä pahennetaan kofeiinin väärinkäytöllä. Otetaan siis kaikki hetken hiukan iisimmin ja hengitellään syvään sisään ja vielä pidempään ulos.

// Ramon

(Kuva on Järvenpään Kukkatalon bloggaajatilaisuudesta.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.